Dekt uw huidige vacaturetekst nog wel de lading?

De arbeidsmarkt is continue in beweging. Op dit moment staat onze website boordevol met vacatures. Wat ons opvalt is dat veel bedrijven al jarenlang dezelfde vacatureteksten gebruiken. Ook komen vaak de functiebenamingen niet overeen met de omschrijving van de tekst. Veel functies veranderen in de loop der jaren en waarschijnlijk ook de bijbehorende competenties. Maar hoe pak je het aan om de vacaturetekst te vernieuwen met een passende functienaam?

Vacaturetekst
Dagelijks zien wij tientallen vacatures voorbij komen. Ieder bedrijf probeert op haar eigen manier zo kort en krachtig mogelijk uit te lichten wat een functie inhoud. Naar ons inzicht wordt er nog te weinig gekeken naar de ontwikkeling van de functie, waardoor het mogelijk is dat de vacature verouderd is. Het is natuurlijk verleidelijk, als er spoed is bij het uitzetten van een vacature, om terug te grijpen naar een vacaturetekst die een aantal jaar geleden ook gebruikt is. Er is een grote kans dat er in de loop der tijd behoorlijk wat veranderingen hebben plaatsgevonden binnen de functie. Een verouderde vacaturetekst trekt uiteindelijk ook niet de kandidaten die je hoopt aan te trekken.

Laat een medewerker van de specifieke functie de vacaturetekst eens nalezen of de beschrijving en competenties nog kloppen. Haal een vacature minimaal één keer per jaar eens uit het stof om na te lopen of de tekst nog actueel is. Zo kun je de vacature direct inzetten als het met spoed nodig is.

Functie- benamingen
Wat wij van veel kandidaten te horen krijgen is dat zij bij het online afstruinen van vacatures totaal andere werkzaamheden voorgeschoteld krijgt dan ze hadden verwacht op basis van de functietitel. Titels zoals Accountmanager, Communicatieadviseur, Managing Director of Chief Executive Officer kunnen van alles inhouden. Hou hier rekening mee bij het opstellen van de vacature, zodat je wel de juiste kandidaten aanspreekt.

De NRC speelt hier op een leuke manier op in middels een testje. Zij laten stukjes inhoud van een vacature zien, waarbij je vervolgens mag raden welke functietitel erbij hoort. Probeer het eens, het is knap lastig! Klik hier voor de test.

 

Meer weten over dit onderwerp?
Neem contact op met Ilse via: 088-3744502

Snel zoeken

Job Search Agent
Mis geen nieuwe droombanen en maak nu een job alert aan!