Bekijk je Google cv

Bekijk je Google cv

Heb jij wel eens bekeken wat er in de zoekresultaten tevoorschijn komt als je je eigen naam invult bij Google? Wist je dat zoekresultaten een belangrijke rol spelen bij de beoordeling van kandidaten? Het controleren van je Google cv en het beïnvloeden van de zoekresultaten zou dus een standaard onderdeel moeten zijn van je sollicitatie- en carrièrestrategie. Wist je dat je invloed hebt op jouw Google cv, maar daar moet je wel wat voor doen. Lees onderstaande 8 tips!

#1 Maak Social Media profielen aan
Social Media zijn bekende websites die vanzelfsprekend hoog scoren in de Google zoekresultaten. Door accounts aan te maken op Social Media, kun je andere minder bekende websites waarop je (negatief) wordt vermeld naar beneden werken.

Het grote voordeel is dat je zelf de bevoegdheid hebt om je gegevens in te vullen en te wijzigen. Ideaal om je Google cv makkelijk en snel aan te passen.

Hierbij een aantal Social Media kanalen om je op weg te helpen:
- LinkedIn
- Facebook
-Twitter
- Pinterest
- Instagram
Om de vindbaarheid van je Social Media profiel te vergroten, is het belangrijk om de profielen zo compleet mogelijk in te vullen.

LinkedIn handleiding: door de zakelijke insteek van LinkedIn, is het extra belangrijk om dit profiel compleet in te vullen.

#2 Participeer online
Lees niet alleen artikelen, maar reageer er ook op. Alles wat je online zegt kan in de zoekresultaten tevoorschijn komen. Door onder je eigen naam te reageren op nieuwsartikelen, blogs, video’s en andere zaken vergroot je de kans dat de reacties tussen de zoekresultaten verschijnen.
Dergelijke reacties zullen niet zo hoog scoren als de Social Media profielen, maar het is een goede manier om je expertise te tonen en jezelf indirect te verkopen. Zorg ervoor dat de inhoud van je berichten in lijn liggen met je (beoogde) functie en doe geen uitspraken waar je later spijt van kunt krijgen.

#3 Start een blog
Schrijf een keer per maand een artikel en publiceer het, onder je eigen naam, op een website of community die goed scoort binnen jouw branche.

Het grote voordeel van bloggen is dat je je kennis kunt delen met anderen. Als je dit goed doet, zullen de artikelen niet alleen hoog scoren in Google, maar kun je je potentiële werkgever direct laten zien wat je in huis hebt.

#4 Koppel foto’s aan je online activiteiten
Wanneer je je eigen naam googelt, verschijnt er tussen de zoekresultaten een rij foto’s. De rij foto’s die wordt weergegeven, kun je gedeeltelijk beïnvloeden.

We zeggen hier gedeeltelijk, omdat je publicaties van andere partijen niet in de hand hebt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je wordt vernoemd in een (lokale) online krant. De foto die bij het artikel staat kun je niet zelf kiezen, maar het kan wel in de zoekresultaten terecht komen.

Om invloed uit te oefenen op de rij foto’s die wordt weergegeven op je Google cv, dien je foto’s toe te voegen aan updates, websites, Social Media profielen en publicaties.

Om de vindbaarheid van de afbeelding te vergroten, kun je jouw naam vermelden in de bestandsnaam (bijvoorbeeld jan-jansen.jpg).

Let op: Google probeert gedupliceerde content te vermijden (dit geldt ook voor afbeeldingen). Gebruik dus niet overal dezelfde (profiel)foto.

#5 Verwijder schadelijke updates, foto’s en publicaties
Voer een aantal zoekopdrachten uit naar je eigen naam en maak een lijst van vermeldingen die schadelijk kunnen zijn voor je carrière. Zoek naast je naam ook op je naam + woonplaats of naam + functie om er zeker van te zijn dat je geen vermeldingen misloopt.

Wanneer je zelf geen bevoegdheid hebt om schadelijke updates, foto’s of publicaties te verwijderen kun je het bedrijf of de persoon achter de website benaderen. Beschrijf de situatie en bied eventueel je excuses aan. Met een beetje geluk zijn ze bereid om het te verwijderen.

#6 Maak je eigen website
Het is een tijdrovende, maar zeer effectieve manier om invloed uit te oefenen op je eigen Google cv. Met Content Management Systemen (CMS) als WordPress is het tegenwoordig makkelijk om zelf een eenvoudige website te maken. Gebruik je echte naam bij het registeren van een domeinnaam om er zeker van te zijn dat de website hoog scoort in de zoekresultaten.

Op je eigen website kun je een aantal tabbladen aanmaken die bijdragen aan het vinden van een baan. Denk bijvoorbeeld aan een biografie, cv, blog of contactpagina.

#7 Gebruik overal dezelfde naam
Kies op voorhand of op basis van de bestaande zoekresultaten een naam die je gaat gebruiken voor al je online activiteiten. Inconsistentie met betrekking tot het gebruik van je naam is slecht voor de vindbaarheid ervan.

#8 Stel een Google Alert in
Het is belangrijk om regelmatig je Google cv te bekijken, ook wanneer je er tevreden over bent. Je loopt namelijk altijd het risico dat iemand anders iets negatiefs over je schrijft op het internet. Om er zeker van te zijn dat je geen enkele update mist, kun je een Google Alert instellen.
Google Alerts controleert het internet continu op nieuwe inhoud en stelt je op de hoogte van nieuwe publicaties. De onderwerpen waarover je op de hoogte wordt gesteld, bepaal je zelf. Door je eigen naam als Google Alert in te stellen, kun je direct actie ondernemen tegen publicaties en vermeldingen die schadelijk zijn voor je imago.


Meer weten over dit onderwerp?
Neem contact op met Ilse via: 088-3744502

Snel zoeken

Job Search Agent
Mis geen nieuwe droombanen en maak nu een job alert aan!